Hur länge håller ett båtkapell?

2022-02-23

Här går vi igenom hur länge ett båtkapell håller och när du bör byta ut befintligt

Att säga hur länge ett båtkapell håller går att jämföra lite med ett par skor. Ju bättre du tar hand om dem och tvättar, putsar och vaxar desto större sannolikhet att de håller under en längre tid. Hur du använder dina skor är också avgörande. På snötäckta gator med salt eller sand, eller finskorna som tas fram till bröllop? Låt oss därför titta lite närmre på vad och hur ett båtkapell påverkas av olika aspekter och vad du kan förvänta dig om du köper ett båtkapell från Kapell & Annat.

Vilka delar ingår normalt i ett båtkapell?

De mest utsatta båtkapellet är normalt en sprayhood eller något av motorbåtskapellen då de oftast är uppe alltid för att skydda olika delar av båten, dess instrument och utrustning. UV-ljuset från solen och starka vindar är det som utsätter båtkapellen för mest slitage. En sprayhood hålls dessutom upp av bågar för att hålla sprayhooden mycket sträckt så att den är snygg och funktionell. 

Bågarnas hållbarhet

Alla bågar görs i rostfritt stål eller aluminium, där den förstnämnda är det absolut vanligaste då det är det mest stryktåliga materialet. Ingen av materialen rostar och normalt sett behöver du endast byta bågar i samband med att du byter båtkapellets tillverkare. Det kan bero på att du önskar en ny design eller någon annan funktionalitet du inte hade i ditt gamla båtkapell. Med andra ord har bågarna mycket lång hållbarhet och påverkas främst av skador, men kan med tiden tappa sin kromade glans. För detta kan du använda kromglans eller annan produkt som får stålet att skina igen. 

Kapellväven

Att svara på denna frågan blir något mer komplicerad eftersom väven i sig har en mycket lång hållbarhet och upprätthåller sin vattentäta funktion under många år, men påverkas av slitage, användning och hur väl omhändertaget det blir. Läs nedan vad du kan göra för att förlänga livslängden. 

Rutor

Livslängden på båtkapellens plastrutor på båtkapellen är begränsade av plastens kemiska sammansättning och påverkas av miljöförordningar. Vi ser alltid till att ha de bästa rutorna som följer alla lagar och regler, men efter ett antal säsonger kan rutorna börja bli disiga, gulnade eller torkade.

Sytråd

Sytrådens svaga punkt är normalt sett också solens UV-strålar, vilka gör de kan gå sönder, men beror på trådens sammansättning. Kapell & Annat använder marknadens bästa tråd som har ett överlägset UV-skydd och kan likställas med kapellvävens och båtkapellets övergripande livslängd. 

Vad kan jag göra för att förlänga livslängden på mitt båtkapell?

Här har vi sammanställt lite vad du kan göra. Du kan även läsa mer och beställa produkter under Skötselråd för båtkapell.

Tvätta och impregnera båtkapellet

Det är viktigt att hålla kapellväven och rutorna rena från fåglars avföring för att undvika missfärgning. Tvätta med tygrengöring för enstaka fläckar. 1-2 gånger om året bör kapellväven tvättas med vatten. Impregneras med anpassade medel du kan köpa i din skeppshandel eller beställa här först när kapellet börjar läcka. 

Förvara båtkapell

När du förvarar båtkapellet, t.ex sittbrunnskapellet, under färd bör detta göras torrt. Se till att båtkapellet är torrt innan du stuvar undan det om det är för en längre tid. Se även till att du har vikt ihop kapellet fint så att inte rutorna får ett vasst eller tvärt vik. Detsamma gäller även vid vinterförvaring. 

Rätt användning

Beroende på vad du har för olika båtkapell är det bra att tänka på när du använder vilket. För en motorbåt med öppen sittbrunn kan det vara bra att växla till ett hamnkapell när båten ligger i hamn för att undvika onödigt slitage på sittbrunnskapellet. 

Hur länge kan jag räkna med då?

Vi räknar med att våra båtkapell från Kapell & Annat håller i cirka 15 säsonger +/-5 säsonger beroende på hur väl du sköter ditt kapell. Livslängden kan påverkas något av färg, men är försumbart. Normalt räknar vi att rutorna behöver bytas efter cirka 8 säsonger, men även detta beror på användande och omhändertagande. När det är dags för ett nytt kapell kan du höra av dig med ditt produktionsnummer till oss för att förnya tyget. Vi sparar alla mallar vi gjort med särskilda produktionsnummer som du hittar på insidan av ditt båtkapell. 

record.title

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå